Odzież robocza dla gastronomii


W dzisiejszych czasach, nie ma branży której nie dotyczyłoby stosowanie się do wymogów i zasad bezpieczeństwa higieny pracy, jednak jeżeli chodzi o gastronomię nikogo zapewnie nie zdziwi że jest to jedna z  najbardziej wymagających i najsurowiej przestrzegana branża w skali całego przemysłu. Dzieje się tak z tego względu, że każdy, nawet najmniejszy szczegół odbiegający od przestrzegania zasad może może mieć poważne w skutkach konsekwencje dla samych pracowników a także dla konsumentów. Jedną z podstawowych zasad bhp dotyczących pracy w gastronomii jest stosowanie odzieży roboczej gastronomicznej odpowiadającej wszystkim normą i przepisom. Każdy pracownik, również w gastronomii, powinien przejść odpowiednie szkolenie dotyczące zasad BHP, a także w przypadku pracy z żywnością, powinien posiadać aktualną książeczkę sanitarno-epidemiologiczną. 

Jaka odzież robocza gastronomiczna jest do kupienia w sklepie Optimum BHP

Odpowiednia odzież robocza dla gastronomii, obuwie medyczne lub ochronne z antypoślizgową podeszwą,  a także wszystkie elementy zasłaniające włosy na głowie takiej jak np. czepek ochronny, to podstawowe wyposażenie ubrania roboczego każdego kucharza w czasie pracy. Wszystkie te elementy odzieży roboczej gastronomicznej można dostać w naszym sklepie bhp. Każdy pracodawca i pracownik, zobowiązany jest do przestrzegania zasad BHP, a kontrolować to może sanepid, który w razie dopatrzenia się jakichkolwiek uchybień ma prawo nałożyć odpowiednią karę na podstawie Kodeksu Pracy. W zależności od tego jakie szkodliwe i niebezpieczne czynniki występują na stanowisku pracy, powinniśmy wybrać taką odzież roboczą  dla gastronomii która zapewni bezpieczeństwo i higienę nie tylko pracownikow ale również żywności z którą pracuje. 

Jaka odzież robocza dla gastronomii jest potrzebna pracownikom?

Wbrew pozorom, pracownicy gastronomii spotykają się z wieloma ryzykownymi sytuacjami np. przecięcie się, upadek, oparzenie itp.  Jak zatem powinna wyglądać odzież robocza w gastronomii ? Niezbędny jest fartuch, buty robocze antypoślizgowe, jednorazowe rękawice ochronne i czepek jednorazowy. Odzież robocza dla kucharza powinna wykazywać wysoką odporność na zabrudzenia i różnego rodzaju plamy. Dodatkowo odzież gastronomiczna wierzchnia powinna być przewiewna i nie krępować naszych ruchów tak aby pracownik mógł swobodnie wykonywać swoje obowiązki. Do pracy na kuchni głównie stosuje się bluzy gastronomiczne kucharskie z długim rękawem i spodnie robocze gastronomiczne z długą nogawką. Jeżeli chodzi o buty robocze dla gastronomii to najczęściej w naszym sklepie bhp spotykamy je w kolorze białym ze względu na obowiązujące w tej branży standardy czystości i higieny. Największe bezpieczeństwo zapewnie nam podeszwa antypoślizgowa, a za plamoodporność odpowiadać będzie gumowa powłoka zewnętrzna. W zależności od stopnia ryzyka jak i naszych indywidualnych wymagań, dostępne są różne modele obuwia ochronnego do pracy w gastronomii. Fartuch gastronomiczny to element odzieży roboczej, który może być stosowany w gastronomii nie tylko przez kucharzy ale również przez kelnerów dzięki czemu na rynku istnieje szeroki zakres wyboru. Na kuchnię jak i do różnego rodzaju zakładów przetwórstwa zalecamy ciężkie, fartuchy wodochronne, które uchronią nas przed zachlapaniem i poparzeniem. Dla kelnerów najlepiej wybrać fartuch plamoodporny z dodatkową funkcjonalną  kieszenią  typu zapaska kelnerska. Istotne znaczenie ma również czepek ochronny jednorazowy który uchroni przygotowywane posiłki przed dostaniem się do nich włosów. Rękawice robocze zapewniają wysoką higienę podczas przygotowywania kilku posiłków jednocześnie, stanowiąc barierę pomiędzy skórą a żywnością. 


Jak widzimy, praca w gastronomii wymaga odpowiedniego przygotowania pod względem specjalnej odzieży gastronomicznej . W trosce o zdrowie nasze i innych zadbajmy o wysokiej jakości ubranie robocze dedykowane do pracy w gastronomii. W naszym sklepie bhp znajdą Państwo szeroki wybór wszystkich wyżej wymienionych elementów. Zapraszamy do naszej internetowej hurtowni bhp!