Niektóre zawody będą wymagały stosowania od nas bardziej lub mniej specjalistycznej odzieży roboczej oraz dodatkowych środków ochrony indywidualnej w zależności od tego na jaki rodzaj zagrożenia będzie nas narażać. Warto jednak wiedzieć jak powinna wyglądać odzież poszczególnych grup zawodowych aby zapewniała nam ona maksymalny poziom bezpieczeństwa. Czy zastanawiali się kiedykolwiek Państwo jak powinna wyglądać odzież robocza do kuchni ? Przede wszystkim powinna spełniać ona wszelkie wymagania przepisów higieny w miejscach pracy, w który pracownik ma styczność z żywnością, którą oddaje obróbce. Podstawowym elementem odzieży gastronomicznej czyli stroju ochronnego każdego kucharza powinna być bluza kucharska. W zależności od naszych potrzeb oraz upodobań dostępna jest zazwyczaj w kolorze czarnym lub białym. Dostępne są w wersji zapięciem na dwurzędowe lub jednorzędowe guziczki. Bluza kucharska może być zakończona estetycznym kołnierzykiem lub wysoką stójką. Najważniejsze aby odpowiednio dobrać jej rozmiar do indywidualnych potrzeb użytkownika aby zapewniała nam ona pełną swobodę ruchów. Ubrania robocze do kuchni powinny być wykonane z solidnego materiału odpornego na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne oraz na zabrudzenia. Plamoodporne wykończenia to cecha którą powinna posiadać każda odzież gastronomiczna skierowana do pracy w kuchni. Pozwoli nam to na dłuższe pozostawienie ubrania w czystości oraz na łatwe pozbycie się zabrudzeń. Odzież gastronomiczna ma przede wszystkim za zadanie chronić prywatną odzież pracownika właśnie przed częstymi podczas pracy w kuchni zabrudzeniami. Warto zaopatrzyć wszystkich pracowników kuchni w jednolitą odzież ochronną co nie tylko pozytywnie wpłynie na wizerunek naszej firmy ale również będzie profesjonalnie wyglądać. Ubrania do pracy w kuchni ze względu na fakt, że mają stały kontakt z żywnością powinny zawsze być czyste i schludne. To z jakich elementów będzie się składać strój osoby pracującej na kuchni zależne może być zarówno od stanowiska jakie posiadamy oraz środowiska w jakim będzie ona wykonywana. Do standardowych elementów odzieży roboczej gastronomicznej prócz bluzy kucharskiej należy zaliczyć również fartuch ochronny oraz obuwie robocze. Fartuch może być zarówno wiązany na sznurki na szyi oraz plecach ale także występuje w wersji zapinanej na zamek błyskawiczny. Warto sięgnąć po model, który posiadać będzie funkcjonalną kieszonkę do przechowywania rzeczy do pracy lub rzeczy osobistych. Myśląc o kucharzach z pewnością każdy z nas wyobraża sobie również osobę w dużej czapce kucharskiej. Ze względów sanitarnych należy zaopatrzyć swoich pracowników w odzież roboczą gastronimiczną aby uniknąć sytuacji w której gość restauracji dostanie danie z włosem pracownika. Bardzo ważną kwestią  przy zakupie odzieży roboczej gastronomicznej są również buty do pracy na kuchni. W tym przypadku klienci najczęściej sięgają po półbuty robocze lub sandały z otworami wentylacyjnymi, które zapobiegają nadmiernej potliwości stopy. Wybierajmy obuwie z antypoślizgową oraz olejoodporną podeszwą ponieważ praca na kuchni niestety niesie za sobą ryzyko poślizgnięcia się.