Buty robocze antypoślizgowe do gastronomi
Jednym z podstawowych elementów do prac wykonywanych w trudnych warunkach w których panuje np podwyższona wilgotność. Takie obuwie robocze jest takze wykorzystywane na halach produkcyjnych czy w chłodniach i wszystkich innych miejscach, w których występuje ryzyko poślizgnięcia się, są buty robocze z podeszwą antypoślizgową. Duże prawdopodobieństwo upadku występuje również w kuchni jak i jej magazynach, dlatego też wszystkie buty gastronomiczne powinny wykazywać właściwości antypoślizgowe. NAsz sklep bhp oferuje szeroki wybór obuwia roboczego także tego do branży spożywczej i gastronomi. Jednak jakie buty robocze kupić? Na co zwracać uwagę? Sprawdźmy.
Jakie powinny być buty do pracy w gastronomii ?
Przede wszystkim buty robocze w tym i te do gastronomi i branży spożywczej powinny być wygodne i bezpieczne, odpowiednio wyprofilowany kształt wkładki i obuwia roboczego uchroni nasze nogi od poczucia zmęczenia. Podeszwa antypoślizgowa zapewnia wysoki poziom przyczepności do podłoża, dzięki czemu unikniemy upadków nawet na bardzo śliskiej lub mokrej podłodze. Buty robocze do pracy w kuchni powinny również posiadać zamkniętą cholewkę, która uchroni nasze stopy przed spadającymi przedmiotami, posiadać właściwości wodoodporne a przy tym mają być bardzo lekkie aby nie obciążać naszych stóp.
Jakie buty robocze do gastronomii są najczęściej kupowane w naszym sklepie bhp?
Najczęściej wybieranym obuwiem do pracy w gastronomii są białe buty antypoślizgowe, które idealnie współgrają z białym strojem kucharza. Takie zestawienie sprawi, że każdy kucharz będzie wyglądać schludnie i bez żadnego wstydu będzie mógł pokazywać się na sali wśród gości restauracji. Pełne buty robocze gastronomiczne, wyposażone w podnosek ochronny, mogą niepotrzebnie obciążać naszą stopę oraz ograniczyć swobodę i dynamikę ruchów. Aby uniknąć takich sytuacji możemy sięgnąć po antypoślizgowe nakładki do butów. Zapewniają skuteczną ochronę przed upadkiem a przy tym są niezwykle lekkie i wygodne w noszeniu. Dla pracowników gastronomii, którzy głównie spędzają cały dzień pracy na nogach i nie potrzebują dodatkowych funkcji ochronnych, jest to idealne rozwiązanie. Antypoślizgowe stopery możemy dostać w wersji podstawowej zakładanych na podeszwę buta, lub w bardziej specjalistycznej wersji które posiadają również ochronę palców-wzmocnione stalową płytką. Wersja z kolcami przyda się do prac zewnętrznych gdzie podłoże jest nierówne, zapewnią one lepszą przyczepność.
Buty robocze do pracy w chłodni
Gastronomia to dział który obejmuje pracę na kuchni, magazynowanie, dostawy, sortowanie i wiele innych. Najbardziej wymagającą pracą jest praca na chłodni. Jesteśmy narażeni na pracę w bardzo niskich temperaturach przez co konieczne jest zaopatrzenie się w odzież ochronną która zapewni nam ciepło, jak również buty robocze ocieplane z podeszwą antypoślizgową np. buty zimowe lub, obuwie ochronne z wykorzystaniem nakładki antypoślizgowej.
Jak widzimy, dobrze dobrane obuwie robocze może zapewnić nam wysoki komfort i odpowiednią ochronę. Do pracy w kuchni najlepiej zatem sięgnąć po białe buty robocze antypoślizgowe, które uchroni nas przed możliwymi upadkami przedmiotów. Istnieje wiele rozwiązań, które zapewnią nam bezpieczeństwo podczas pracy w gastronomi. W naszym sklepie bhp znajdą Państwo szeroki wybór wszystkich wyżej opisanych artykułów bhp. Zapobiegajmy wypadkom i pamiętajmy o stosowaniu odpowiedniej odzieży ochronnej i butów roboczych.